قارچ آلترناریا

قارچ آلترناریا یا کپک سیاه یکی از انواع متداول و رایج بیماری گیاهان در سراسر دنیا می باشد. قارچ آلترنایا یک نوع از قارچ ها فرصت طلبی است که موجب فاسد شدن گیاهان از جمله ساقه گوجه فرنگی و گندم و ..می باشد علاوه بر ان این قارچ موجب بیماری های شایع تنفسی و الرژیک می شود. این قارچ در اواخر فصل تابستان و در فصل پاییز از طریق هوا  در مناطق معتدل منتشر می شود.

نشانه های قارچ آلترناریا

بیماری لکه برگی ناشی از قارچ آلترناریا که موجب ایجاد لک های سیاه بر روی برگ ها می شود. در نتیجه این بیماری می تواند موجب پوسیدگی و  از پا افتادگی گیاه روی ساقه، غده و میوه گیاه شود. این بیماری به شکل لک های قهوه ایی و سیاه هستند و به تدریج لک ها بزرگ می شوند و به شکل دو دایره که مرکز یکسانی دارند گسترش پیدا می کنند. نخست این بیماری از برگ های پیر پایین شروع به سمت بالا و گسترش شدند می کند و در نتیجه موجب پیر و زرد شدن گیاه و آلوده شدن و ریزش برگ ها می شود.

علائم قارچ الترناریا بر روی ساقه

اغلب  قارچ آلترناریا  به شکل بیضی و کمی روشن و به شکل ضایعات قهوه ای روشن مایل به قرمز دور ساقه را گرفته و به تدریج ان را از بین می برد.

تاثیر بیماری الترناریا برای روی بخش زیرزمینی گیاه

در اندام هایی زیر زمینی مانند سیب زمینی لکه های سیاه رنگی به عمق 5 تا 6 میلی متری ایجا می کند و یا در بخش گلوگاه برخی میوه ها و در بعضی از ان ها در نزدیکی به دم و یا نقاط دیگر از طریق زخم ایجاد آلودگی می کند.

بیماری آلترناریا بر روی میوه

لکه ها بر روی میوه ها می توانند کوچک، بزگ و یا فرورفته باشند که موجب الوده شدن سایر میوه ها نیز می شوند و حتی این لکه ها بر روی میوه هایی چون گوجه فرنگی و پرتقال نشان از الودگی گسترده در داخل میوه نیز باشد.

راه های گسترش بیماری آلترناریا

این قارچ ها بر روی بقایای آلوده گیاهان و بافت مرده آن، درون و یا بر روی بذر ها زمستان زندگی می کنند و از راه زخم های موجود بر روی گیاهان به بافت های حساس گیاهان حمله خواهند کرد و در صورتی که با بذر گیاهان منتقل شود پس از رویش و سبزشدن  بذر به گیاه حمله می کند.

این قارچ نیز در صورت وجود باد و باران نیز می تواند به سایر گیاهان منتقل شود.

کنترل و درمان قارچ آلترناریا

قارچ الترناریا را می توانید از طریق راه های مختلفی از بین برد یکی از راه ها استفاده از سم پاشی با قارچ کش هایی مثل داکونیل، لروتانیل، ایمازیل و.....می باشد که این روش باید قارچ کش ها را مستقیما بر روی برگ گیاهان پاشیده شود. باغبان های محصولات ارگانیک نیز می توانند با استفاده از اسپری قارچ کش ها مس و کپتان استفاده کنند ولی کنترل را چالش برانگیزتر می کنند.

یکی دیگر از راه های کنترل این بیماری استفاده از بذر های مقاوم و یا تمیار بذر با قارچ های بیولوژیک اشاره کرد و استفاده از کود مخصوصا کود های  نیتروژنی ابتلا به بیماری آلترناریا را کاهش می دهد.

برای جلوگیری از ابتلا گیاهان در آینده  به قارچ آلترناریا می توانید  از راه های مثل سوزاندن بقایای گیاهان و از بین بردن گیاهان هرز میزبان و تناوب زراعی استفاده کرد.

براساس گزارشات جهاد کشاورزی ابتلا گیاهان به این بیماری در شمال کشور در فصل بهار به دلیل رطوبت  زیاد می باشد . باغداران انار با داشتن درختان بارده  بالای سه سال می توانند از محلول زیر برای پیشگیری از ابتلا به قارچ الترناریا برای سم پاشی استفاده نمایند. 

ترکیب:قارچ کش تیوفانات متیل به میزان یک در هزار لیتر آب

در هنگام بارندگی و باد شدید عملیات سم پاشی کردن را متوقف کنید و توصیه های هواشناسی را در این بار چک کنید.