به جابجایی درختان به همراه بخشی از خاک اطراف ریشه (به صور توپی شکل) روتبال درخت گفته می شود. در این شیوه کمترین آسیب بر ریشه های درخت در هنگام جابجایی وارد می شود و خطا پس از کاشت را به صفر می رساند. روتبال تنها روش برای جابجایی درختان بزرگ و غول پیکر می باشد.
درختان با سیستم ریشه ای افشان مناسبترین درختان برای روتبال می باشند. زیرا در هنگام جابجایی بخش زیادی از ریشه های مویین به همراه درخت باقی می مانند و در هنگام کاشت آب کافی را به درخت می رسانند. درختانی مانند بید مجنون، نارون، اقاقیا، زبان گنجشک، چنار، صنوبر، سپیدار و .... را در فصل رویش هم می توان جابجا کرد.
روتبال درختان رشد کرده در خاک های رسی مناسب تر از درختانی که در خاک های شنی رشد کرده اند می باشد. زیرا در هنگام جابجایی خاک رس اطراف توپ ریشه به هیچ عنوان از هم گسسته نمی شود ولی در خاک های شنی احتمال ریزش خاک بسیار بالاست.
ریشه درختان رشد کرده در خاک رس اطراف درخت گسترده شده است و در هنگام روتبال ریشه های مویین بیشتری به جا می گذارند.
ریشه در خاک های شنی حرکت بیشتری به اطراف دارد و کمترین حجم رشد مویین در درختان که در خاک شنی رشد کرده اند در هنگام جابجایی حمل می شود.
درختانی که آبیاری آنها به صورت سطحی بوده به علت تراکم بیشتر ریشه در اطراف طوقه درخت کمترین آسیب را نسبت به درختانی که به صورت غرقابی آبیاری شده اند خواهد بود.
درختانی که آبیاری مداوم و منظمی داشته اند نسبت به درختانی که متحمل کم آبی شده اند به علت ریشه های سطحی خطا کمتری نسبت به درختان کم آب دارند.
در صورتی که محل کاشت جدید درخت به نسبت جای قبلی آب و هوای مناسبتر و رطوبت بیشتر داشته باشد تاثیر زیادی بر سلامت درخت می گذارد.
مدت زمان جابجایی درختان بسیار حائز اهمیت است. بهترین بازه زمانی کاشت بلافاصله پس از روتبال درخت می باشد. هرچه این بازه زمانی طولانی شود آسیب بیشتری به درخت وارد می شود.
بهترین زمان برای جابجایی و روتبال درختان ابتدای خزان آن ها و پس از برگ ریزی در درختان خزان کننده و درختان همیشه سبز ابتدای فصل رویش خواهد بود.
جهت شمال و جنوب درخت در هنگام برداشتن آن باید مشخص شود که این موضوع در هنگام کاشت می بایست رعایت شود که کمترین آسیب به درخت از جهت تابش نورخورشید وارد شود.
در هنگام کاشت و قرار گرفتن درخت درون گودال جهت درخت بایستی رعایت شود. قبل از قرار دادن درخت خاک غنی و سبک داخل گودال ریخته شود. به منظور استقرار بهتر درخت از قیم و طناب محکم استفاده می شود تا از جابجا شدن درخت به علت آب زیاد پای گودال جلوگیری گردد.