بهترین تعریف برای طراحی فضای سبز ویلا مدرن این است که قبل از اجرای فضای سبز ویلای خود، میتوانید تصویر کاملی از نوع و چیدمان گل و گیاه را بصورت سه بعدی ببینید.
ما در شرکت فضای سبز فراتیماس این امکان را فراهم کرده ایم که در فضای نرم افزار تمامی اجزای فضای سبز محوطه خود را مشاهده کنید . برای این امر عوامل محیطی، سبک معماری ویلا و نیاز مشتری 3 اصل مهم در طراحی فضای سبز توسط تیم ما می باشد.
مهم ترین عوامل محیطی در پارکها و ویلا ها شامل آب، دما و نور می باشند که تاثیر مستقیم بر طراحی لندسکیپ خواهند گذاشت. در واقع این عوامل انتخواب گل وگیاه، پلان کاشت گل و گیاه و مراحل اجراتی فضای سبز را مشخص میکنند.
برای مثال که هرچه آب در دسترسدر ویلا یا باغ بیشتر باشد امکان استفاده از چمن فرش و یا گیاهان آبدوست بیشتر خواهد شد.
دمای محیط و میزان سرد و گرم شدن منطقه نوع گل و گیاه را تعیین می کند هرچه دمای محیط بازه ی بیشتری نشان دهد نوع گونه ها به سرمادوست، گرمادوست و یا هردو محدود می شوند. در مناطقی بدون سرما یا گرمای زیاد بیشترین نوع گونه ها را میتوان در طراحی اعمال کرد.
نور نیز فاکتور مهمی برای انتخاب گیاه در قسمتهای مختلف مخوطه ویلاو باغسرا محسوب می شود. این امر نیاز به تخصص بالایی دارد تا گیاهان را براساس سایه یا آفتاب دوست بودن انتخاب نمایند.
با توجه به تنوع گونه های گیاهی در فضای سبزمانن فضای سیز حیاط ها انتخاب درست براساس فاکتورهای ذکر شده و سلایق کارفرما بهترین طرح را از لحاظ فنی و ظاهری رقم خواهد زد.
در کشورهای مختلف با توجه به اقلیم و آداب رسوم سبک های مختلفی برای احداث فضای سبز مدرن تعریف شده است ، طراحان فضای سبز میبایست به تمامی این سبکها واقف بوده و برای طراحی منظر از آنها استفاده کنند.
با توجه به نوع کاربرد فضای سبز(ویلایی-پارک -مجتمع های مسکونی اداری-باغبام) و نیاز مخاطب میتوان از یک یا ترکیب چند سبک در طراحی فضای سبز بهره گرفت.
سبک باغسازی ایرانی.ژاپنی .فرانسوی .انگلیسی .مدیترانه ای و ایتالیایی یا رومی از جمله سبک های محبوب میباشند که پیشنهاد میشود برای مطالعه هر سبک وارد لینک زیر شوید
هزینه طراحی به تخصص تیم طراحی و نوع ابزار طراحی بستگی دارد.
طراحی منظر به دو صورت دستی یا استفاده از نرم افزارهای روز دنیا انجام میگیرد که براین اساس قیمت آن را دستخوش تغییر می کند.
در حال حاضر بهترین فرم طراحی استفاده از نرم افزار realtime landscaping architect می باشد. این نرم افزار با ارائه عکس های سه بعدی، انیمیشن در شب و روز و پلان کاشت بهترین تصویرسازی را به مخاطب ارائه می دهند. قیمت این سبک طراحی از حدود 10000 تا 30000 هزار تومان در متر مربع متغیر است که بسته به متراژ ویلا و سبک طراحی محاسبه می شود.
طراحی ساختمان ویلا: بخش اصلی یک ویلا ساختمان مسکونی آن می باشد که در ابتدای طراحی ویلا به این موضوع رسیدگی می شود. زیربنا، تعداد طبقات، سبک طراحی نما، پلان طبقات شامل اتاق ها، سرویس ها، آشپزخانه، مجموعه آبی، پذیرایی، سرویس پله، تراسها، نوع سقف و سازه مواردی هستند که در طراحی ساختمان ویلا به آن ها رسیدگی می شود
طراحی محوطه ویلا: پس از جانمایی ساختمان در زمین ویلایی آبجکت های فراوانی برای طراحی محوطه مورد نیاز است که با توجه به سبک طراحی ساختمان درون محوطه جانمایی و طراحی می شود. مسیر های تردد باغچه ها فضا های کاربردی تفریحی و ورزشی نشیمنها چشم اندازها از جمله موترد طراحی محوطه میباشند
درب و سر درب ورودی: ورودی ماشین رو یک ویلا بایستی در ابتدا به صورت استاندارد با ارتفاع و عرض حداقل 3 متر در نظر گرفته شود درب آدم رو جدا یا در دل همان درب قرار می گیرد. عرض درب آدم رو حداقل 10/1 متر در نظر گرفته می شود. سر درب ورودی با توجه به سبک نمای ساختمان طراحی می شود.درب و سر درب ورودی زیبایی و هنر ویلا در هنگام ورود می باشد.
طراحی پارکینگ: در محوطه سازی وجود پارکینگ امری ضروری بوده و نیاز اصلی یک ویلا می باشد که برای هر خودرو مساحتی حداقل بین 8 تا 10 متر مربع در نظر گرفته می شود. تعداد پارکینگ ها براساس مساحت زمین و نیاز مخاطب متغیر است. مکان پارکینگ باید طوری انتخاب شود که عبور و مرور برای سایر خودروها به راحتی انجام پذیرد. مکان انتخابی باید در معرض کمترین حد نور خورشید بخصوص در بعداز ظهر باشد.
طراحی آلاچیق: یکی از مهم ترین نشیمن های مورد استفاده در ویلا آلاچیق می باشد. اشکال و ابعاد مختلفی برای آلاچیق طراحی می شودکه این امر نیز به سبک طراحی ساختمان مرتبط است. جانمایی آلاچیق بایستی احساس نزدیکی مخاطب به فضای سبز را بدهد و اشراف کامل به چشم انداز ها و آب نماها داشته باشد. دسترسی به باربیکیو، خانه و سرویس بهداشتی برای جانمایی آلاچیق الزامیست. آلاچیق هم مانند پارکینگ بهتر است در جایی با کمترین میزان تابش خورشید بنا شود.
یکی از آبجکت های پرکاربرد در ویلا آتشکده است. این آیتم به عنوان نشیمن لوکس و دنج انتخاب می شود. رایج ترین اشکال آتشکده دایره و مربع می باشد. حداقل شعاع دایره 5 و اضلاع مربع به ترتیب 5/1 متر و 5/2*5/2 متر می باشد. نشیمن سرتاسر ورودی، اختلاف سطح منفی و آتشدان در وسط از مشخصه های آتشکده می باشد. ارتفاع نشیمن ها و عرض آن به ترتیب حداقل 40 و 35 سانتی متر می باشد. در اتشکده هایی با کد ارتفاع منفی حفر چاه تخلیه آب و کف شور امری الزامیست. موارد استفاده از آتشکده عموما در هنگام غروب و شب می باشد و نیازی به در نظر گرفتن نورخورشید برای جانمایی آن نیست.
انباری و سرویس بهداشتی: وجود انباری و سرویس بهداشتی درویلا امری ضروری است که حداقل مساحت مورد نیاز برای آن 6 متر مربع می باشد. بهتر است در ضعیف ترین مکان از لحاظ دید جانمایی شوند.
خانه سرایداری: وجود خانه ی سرایداری برای ویلاهایی با مساحت 1000 متر و بیشتر توصیه می شود. حداقل متراژ آن 30 مر و مکان آن بایستی دور ترین نقطه از ساختمان اصلی و نشیمن ها در نظر گرفته شود.
زمین بازی یا ورزش: زمین بازی برای کودکان در نظر گرفته می شود و در صورت نیاز مخاطب در طرح قرار می گیرد. زمین بازی کودکان باید از نشیمن و ساختمان فاصله داشته باشد تا سبب مزاحمت سایر بهره برداران نشود. تاب، سرسره، زمین بازی ماسه، ترامپولین و ... از لوازم مورد استفاده در زمین بازی کودکان می باشد. زمین های ورزشی (فوتبال، والیبال، بسکتبال، تنیس و...) نیز از جمله ورزش هایی هستند که در محوطه ویلا بر حسب نیاز طراحی می شوند. این ورزش ها هرکدام ابعاد استانداردی دارند که بر حسب مساحت زمین به صورت ترکیبی یا مجزا در طراحی مد نظر قرار می گیرند.بهترین حالت برای زمین های ورزشی طراحی چند منظوره آن می باشد(عموما ابعاد زمین والیبال به صورت معیار در نظر گرفته می شود).
آبشار و آب نما: وجود آب و صدای آن یکی از آرامش بخش ترین و لذت بخش ترین حس ها برای انسان می باشد مخصوصا اگر در کنار فضای سبز به کار برود. در محوطه سازی های ویلا و پارک ها وجود آبشار، برکه و ؛آبنما زیبایی خاصی به محوطه می بخشد و به عنوان مکانی برای نشیمن، آب تنی و چشم انداز به کار می رود. این موارد در اشکال مختلف به صور طبیعی یا مدرن طراحی می شوند. آب نماها معمولا دارای عمق کم و مساحت زیادی می باشند که زیبایی آن ها را بیشتر می کند. از دیگر موارد جهت ایجاد آب نما و برکه خنک کردن محیط می باشد. در جانمایی آب نماها مهمترین نکته دید آن ها از ساختمان اصلی و نشیمن ها می باشد.
.باربیکیو یا کباب پز: این آیتم به منظور طبخ غذا خارج از محیط ساختمان می باشد و برای پختن غذاهای کبابی مورد استفاده قرار می گیرد. مکان باربیکیو باید به ساختمان ویلا و آلاچیق نزدیک باشد.ارتفا ع تا منقل 90 سانتیمتر عرض منقل حداقل 80 سانتی متر می باشد . سینک و میز کار نیز از اجزای باربیکیو محسوب میشود.
آب انبار و موتورخانه: یکی از موارد ضروری در ویلاهایی با متراژ زیاد فضای سبز که دارای آب مد ارهستند آب انبار می باشد. زیرا آب مدار وارد آب انبار شده و در آن ذخیره می شود. از مزایای آب انبار این است که در زیر زمین کار شده و فضایی از زمین را اشغال نمی کند همچنین سطح آب قابل رویت ناظرین نیست. آب موجود در آب انبار ها عموما بوسلیه کف کش و یا موتور آب به داخل فضای سبز پمپاژ می شود.در مجاورت آب انبارها موتور خانه مرکزی قرار می گیرد که موتورها، لوازم آبیاری قطره ای،پمپ ها، سیستم تصفیه استخر،پمپ آب نما ها و گرمایش داخلی ساختمان درون آن قرار می گیرد. به علت وجود صدای زیاد موتورخانه ها مکان آن خارج از ساختمان اصلی قرار می گیرد. موتورخانه مانند آب انبار در زیر زمین احداث می شود. وجود چاه تخلیه آب از موارد ضروری موتورخانه می باشد. ابعاد موتورخانه بایستی حد اقل 3*3 به ارتفاع 20/2 اجرا شود. عایق کردن سقف موتورخانه و آب انبار از ضوابط مهم اجرای آن می باشد.
یک طراح متخصص در هنگام جانمایی گونه های گیاهی به پویا بودن فضای سبز دقت فراوانی می کند. گیاهان در هر فصل ظاهری متفاوت از خود نشان می دهند.گلدهی برخی گونه ها در بهار، پاییز یا تابستان اتفاق میفتد. برخی گونه ها با تغییر فصل دچار تغییر رنگ می شوند. برخی گونه ها خزان کننده و برخی همیشه سبز هستند. هنر و تخصص جانمایی گیاهان به گونه ای که در هر فصل رنگ های مورد نظر، وجود گل ها و سبز بودن فضا در چشم مخاطب دیده شود را تقویم باغبانی می گویند.
اگر می خواهید فضای سبز شما محلی برای سرگرمی باشد، رنگ های گرم می توانند گزینه خوبی برای مهمانی های خانوادگی، پارتی ها و سرگرمی هایی که در فضای سبز رخ می دهند، باشند. از طرف دیگر، اگر به دنبال داشتن فضایی برای استراحت و آرامش هستید، رنگ های سرد به احتمال زیاد مناسب برای این فضا هستند. آبی، بنفش و سبز برای فضاهای مراقبه، مکان های خلوت و فضاهایی که بتوان با آرامش در آنها نشست و رویاپردازی کرد، ایده آل هستند.
فقط رنگ های خاص نیستند که بر روحیه و احساسات یک فضا تاثیر می گذارند، بلکه استفاده از رنگ ها در کنار هم نیز بر آن تاثیر دارند. حتی رنگ های گرم بسته به ترکیب می توانند فضاهای آرام بخشی ایجاد کنند. تم مونوکروم با ایجاد تصویر یک فضای پیوسته باعث می شود که چشم آرامش داشته و از یک رنگ روی رنگ دیگر نپرد. برای همین می تواند اثر هارمونی روی بیننده داشته که همان نقش رنگ در طراحی فضای سبز را نشان می دهد.
رنگ های آنالوگ نیز می توانند چنین اثری بگذارند. رنگ های آنالوگ در چرخه رنگ کنار هم قرار دارند؛ مانند رنگ قرمز و نارنجی که می توانند در طراحی فضای سبز برای ایجاد یک طراحی یکپارچه ولی دارای ترکیب رنگی غنی استفاده شوند.
رنگ های مکمل -که در چرخه رنگ در مقابل همدیگر قرار می گیرند- رنگ همدیگر را تشدید و برجسته می کنند. به آبی روشن استخر یا حوض در حیاط فکر کنید که ترکیب آن با رنگ نارنجی گل ها یا حتی اکسسوری ها چه حس زیبایی را منتقل خواهند کرد. از دیگر ترکیبات مکمل، رنگ صورتی و سبز لیمویی، زرد و بنفش است.
نقش رنگ در طراحی فضای سبز را می توان در تاثیر آن در مود و حس بیننده دید و نیاز به یک هنرمند دارد تا بتواند از آنها به خوبی در طراحی فضای سبز استفاه کند. هرچند لزوما یک ترکیب رنگی “اشتباه” وجود ندارد، برخی از رنگ ها ممکن است با هم تناقض داشته باشند. برای مثال رنگ سفید در کنار رنگ های روشن نمینشیند یا در کنار کم رنگ ها کسل کننده می شود. اما زمانی که با رنگ سبز، آبی یا بنفش ترکیب شود، تاثیری جادویی بر بیننده می گذارد.
از طرف دیگر داشتن انواع مختلف رنگ در فضای سبز، تاثیر خوبی بر محیط ندارد، پس اگر می خواهید از رنگ های رنگین کمان در فضای خود استفاده کنید، اول ببینید نقش رنگ در طراحی فضای سبز شما چیست؟
در انتها رنگ می تواند هارمونی را بین فضای بیرون و درون خانه ایجاد کند. شما می توانید از رنگهای طراحی داخلی برای فضای بیرون نیز استفاده کنید. این کار را می توانید با استفاده از کاشی، دکور، گل ها و دیگر اکسسوری ها انجام دهید.
ترکیب رنگی می تواند بر درک شما از فضا تاثیر گذاشته و باعث شود فضای کوچکتر بزرگتر جلوه داده شود. رنگ های گرم قبل از بقیه دیده می شوند و جلوتر از آنچه که هستند جلوه می دهند، در حالی که رنگ های سرد اثری برعکس دارند، دورتر دیده می شوند و فضا را به نظر بازتر جلوه می دهند.
رنگ های کم رنگ نور را منعکس کرده و توهم فضای بزرگتر را ایجاد می کنند؛ درحالی که رنگ های تیره نور را جذب کرده و فضا را کوچکتر نشان می دهند.
پس نقش رنگ در طراحی فضای سبز می تواند فضای کوچک را بزرگتر جلوه دهد. اگر فضای سبز باغچه تان کوچک است، رنگ ها می توانند به شما کمک کنند. برای مثال، رنگ های مونوکروم، فضای کوچک را بزرگتر نشان می دهند. رنگ های خنثی و سفید نور رنگ های روشن را به فضای سبز می آورند و مانند بوم نقاشی می شوند که نور خورشید همراه با آن می تواند فضا را بزرگتر نشان دهد.
استفاده از ترکیب رنگ ها برای ایجاد عمق نیز می تواند باعث بزرگ جلوه دادن فضا شود. استفاده از گل ها با رنگ های گرم در پیش زمینه، با رنگ های سردتر در پس زمینه، می تواند عمق را در فضا ایجاد کند. از طرف دیگر، نقش رنگ در طراحی فضای سبز را می توان در ایجاد فضای صمیمی تر دید. رنگ های گرم می توانند احساس نزدیکی ایجاد کرده و مقیاس ها را دنجتر و کوچکتر کند. در یک فضای سبز بزرگ، این روش برای کادربندی یک منطقه نشیمن یا خصوصی مناسب است.
طرحهای زیر میتوانند به ما در انتخاب ترکیب رنگی مناسب کمک کنند: رنگهای تک رنگ: یک رنگ استفاده میشود، اما با شدت یا تنهای متفاوت. به عنوان مثال می توان رنگ قرمز را با چندین گل رز و با یک قرمز تیره یا گارنت هماهنگ کرد. رنگ های مکمل: رنگ های متضاد روی چرخ هستند و با قرار گرفتن در کنار هم مجموعه ای هماهنگ ایجاد می کنند. آنها ترکیبی قدرتمند و بسیار پر جنب و جوش در باغ هستند. برخی از نمونه ها ترکیب قرمز با سبز، نارنجی با آبی و زرد با بنفش است. رنگ های مشابه: آن سه رنگی هستند که در چرخه رنگ با هم قرار دارند و بنابراین هماهنگ هستند. به عنوان مثال، قرمز-بنفش در کنار بنفش است یا آبی در کنار سبز آبی است.
با تعداد زیاد گیاهان یکساله و چند ساله موجود، این ترکیبات به راحتی قابل دستیابی هستند. رنگ های سوم: شامل انتخاب سه رنگ است که روی دایره رنگی به یک اندازه فاصله دارند و هنگام استفاده با هم هماهنگی ایجاد می کنند. به عنوان مثال، زرد با قرمز و آبی، نارنجی با سبز و بنفش و غیره.
تئوری رنگ در طراحی مبتنی بر چرخ رنگ است ، یک تصویر دایره ای استاندارد که رابطه بین تمام رنگ های مختلف طیف را نشان می دهد. طیف رنگ ها اغلب به چهار دسته تقسیم می شوند:
ترکیب هایی که به عنوان "رنگ های درجه سوم" شناخته می شوند، عنصر پیچیدگی بیشتری را به چرخه رنگ اضافه می کنند . آنها ترکیبی از رنگ های اصلی با رنگ های ثانویه هستند که رنگ های کاملاً متفاوتی را تولید نمی کنند، بلکه رنگ هایی را تولید می کنند که ویژگی های هر دو را شامل می شود:
با استفاده از تئوری رنگ به عنوان راهنمای خود، می توانید رنگ هایی را که در محوطه سازی خود استفاده می کنید انتخاب کنید تا با هم ترکیب شوند و جلوه های مختلفی تولید کنند. این از چند راه قابل اجرا است.
وحدت و تضاد
یکی دیگر از کاربردهای تئوری رنگ را می توان در استفاده از رنگ برای ایجاد وحدت یا تضاد مشاهده کرد . منظره گران ممکن است در گروه رنگ های گرم یا گروه رنگ های سرد بمانند تا وحدت را ایجاد کنند، چه در یک بستر کاشت باشد و چه در سراسر حیاط. در حالت دوم می توان قسمت های مختلف حیاط را به هم گره زد تا یک واحد هماهنگ را تشکیل دهد.
یک شکل غیرعادی از وحدت زمانی اتفاق میافتد که جفتهایی از رنگها انتخاب میشوند که دقیقاً در مقابل یکدیگر در چرخه رنگ قرار دارند. ممکن است انتظار داشته باشید که چنین رنگهایی متضاد دیده شوند، اما در واقعیت، این جفتها حس اطمینانبخش و «درست» را برای بینندگان ایجاد میکنند. اینها به عنوان جفت های مکمل شناخته می شوند. سه جفت رنگ اصلی مکمل وجود دارد که عبارتند از:
تغییر جهت در چرخه رنگ مجموعه دیگری از رنگ های مکمل را به دست می دهد:
هر تعداد جفت مکمل را می توان به سادگی با تغییر موقعیت در چرخه رنگ تعیین کرد، اما برای اهداف برنامه ریزی ترکیب رنگ گل، طراحان معمولا بحث خود را به رنگ های اصلی و فرعی محدود می کنند.
تصور میشود که جفتهای رنگ مکمل تا حدودی خوشایند هستند، زیرا آنها تجربیات متضاد خود را برجسته و تشدید میکنند. بنابراین، این یکی از اشکال کنتراست است که در منظره بسیار خوب عمل می کند.
هنگامی که از جفت های رنگی استفاده می شود که هیچ رابطه قابل تشخیصی در چرخه رنگ ندارند، اثر متضاد می تواند کمی ناخوشایند باشد و گاهی اوقات گفته می شود که جفت شدن به هم می خورد . اما ممکن است مواردی وجود داشته باشد که به سادگی علاقه زیادی به دو رنگ داشته باشید و بخواهید از آنها در باغ استفاده کنید. رنگ های درجه سوم می توانند در چنین شرایطی به عنوان رنگ های انتقالی عمل کنند. به عنوان مثال، اگر می خواهید یک طرح رنگ باغ با استفاده از رنگ های قرمز و بنفش استفاده کنید زیرا رنگ های مورد علاقه آنها هستند، یک گیاه یا گل با رنگ قرمز بنفش می تواند به پر کردن شکاف بین این دو رنگ کمک کند.در این شرایط، افزودن سومین رنگ گیاهی باعث ایجاد تفاوت بین یک اثر کمی تند و یک مجموعه نرم تر و هماهنگ تر می شود.
استفاده از خنثی ها
رنگهای خنثی همچنین میتوانند برای ملایمتر کردن اثر طرحهای رنگی با صدای بلند استفاده شوند یا به تنهایی در طرحهای تک رنگ بایستند . سیاههای واقعی در باغها و مناظر نادر هستند، اما باغهای کاملاً سفید متشکل از سایههای مختلف سفید و کرم گاهی در باغهای به اصطلاح ماه استفاده میشوند که برای لذت بردن در شب طراحی شدهاند.
استفاده از این مهارت ها در یک باغ می تواند تا حدودی دشوارتر باشد، زیرا مادر طبیعت همیشه با طرح های انتزاعی ما برای نحوه کارکرد رنگ همکاری نمی کند. همه گیاهان در یک فصل به طور خودکار شکوفا نمی شوند و رنگ شاخ و برگ نیز در برخی موارد از فصلی به فصل دیگر تغییر می کند. و ساختار یک باغ با گذشت زمان تغییر می کند، زیرا بوته ها رشد می کنند و گیاهان چند ساله بالغ و پخش می شوند.
به عنوان مثال، سوزانهای چشم مشکی که برای رنگهای زرد تیره و گرمشان انتخاب کردهاید، در بهار به هیچ وجه آن رنگ را ندارند، اما در اواخر تابستان و پاییز به مقدار کافی آن را ارائه میکنند. ممکن است لازم باشد گل نرگسهای بهاری را اضافه کنید تا در فصل بهار آن رنگ زرد را فراهم کنید. آنها به سرعت محو می شوند و برای گیاهان دیگر جا باز می کنند. بنابراین، عنصری اجتناب ناپذیر از زمان وارد طراحی باغ می شود که برای طراحانی که روی فضاهای داخلی کار می کنند واقعاً وجود ندارد. هنگام طراحی یک طرح رنگی، همیشه قبل از خرید گیاهان در مورد زمان گلدهی در منطقه خود اطلاعات کسب کنید
شاید برای باغبانان گل که یک طرح رنگی خاص را برای پاییز هدف قرار می دهند، مسائل دشوارتر باشد، زیرا اغلب گیاهان گلدار به طور طبیعی مستعد ارائه گل های خود در بهار یا تابستان هستند.
در اینجا چند پیشنهاد برای گل ها در گروه های رنگی خاص وجود دارد:
گل برای شکوفه های قرمز
گل برای شکوفه های زرد
گل برای شکوفه های پرتقال
گل برای شکوفه های سفید
برای شکوفه های آبی
گل برای شکوفه های بنفش
گل برای شکوفه های "سیاه" یا شاخ و برگ تیره
گیاهان برای شاخ و برگ نقره ای
گیاهان برای شکوفه های اسطوخودوس
گیاهان برای شکوفه های صورتی